Truca'ns al 93 872 53 76
Ens trobaràs a Sant Joan de Vilatorrada - Bages

WPML not installed and activated.

Com afecta el canvi d’hora a la teva visió

Por Centre Òptic Alzúria el 21 octubre, 2020 en salut visual, Vista cansada
0
0

La matinada d’aquest pròxim dissabte hi haurà canvi d’hora i passarem a l’horari de tardor – hivern. Amb el canvi la foscor arribarà més d’hora, els dies seran més curts i hi haurà menys hores de sol i conseqüentment, passarem més hores a casa. I saps que tot això afecta els teus ulls? 

Per això avui, en el nostre blog, volem parlar-te de com el canvi d’hora afecta la teva visió i que hi pots fer per evitar un sobreesforç als teus ulls.

canvi d'hora tardor

Per què amb l’arribada de la tardor i el canvi d’hora afecten la visió

Lluny queda ja l’estiu quan passàvem hores a l’exterior i gaudíem d’unes rutines més relaxades. La tornada a la feina i l’arrencada del nou curs fa que tornem a caure en aquesta rutina més estable, passem més estona entre quatre parets, tant a casa, com a la feina o al gimnàs fent tasques com treballar, estudiar, llegir, cosir o passar més estona davant de la televisió i altres pantalles, a més, estem més temps exposats a la llum artificial. Tot això crea un sobreesforç en els nostres ulls fins al punt que podem arribar a notar fins i tot que a la tardor veiem pitjor. 

El canvi d’hora agreuja tots aquests canvis que comporta la tornada a la rutina. I és que amb menys llum solar més sensació de no veure-hi bé tindrem. Amb el canvi d’hora hi ha més tasques que és probable que fem en la foscor com conduir per tornar de la feina o els entrenaments a l’exterior. Els ulls perden la possibilitat d’enfocar en la llunyania quan en un altra època de l’any ho feien lliurement. 

 

Com pot afectar la visió?

Aquesta sensació de pèrdua de visió es pot traslladar en afeccions com: 

  • Fatiga ocular: estar exposats a llum artificial durant llargues hores, especialment de fluorescents, treballar en entorns poc il·luminats i davant  d’ordinadors i tauletes pot provocar-nos fatiga ocular. 
  • Sequedat ocular: Amb l’arribada del fred es posen en marxa els sistemes de calefacció, que sovint ressequen l’ambient i de rebot afecta els nostres ulls. La major exposició durant aquesta època a pantalles i televisors també fa que el nostre ull es ressequi, ja que en fixar la vista no parpellegem tan sovint. Aquestes són dues de les causes que els nostres ulls puguin patir sequedat ocular durant aquestes estacions. 
  • Conjuntivitis: Pot aparèixer durant episodis de grips i refredats que són més freqüents durant l’hivern. També amb les persones que són al·lèrgiques a les plantes i arbres que floreixen durant la tardor, com el xiprer. 
  • Queratitis: Tenim la falsa creença que a l’hivern els rajos solars tenen menys força i per això no cal protegir-se els ulls. Durant l’hivern també cal utilitzar ulleres de sol i, especialment, quan es va a la muntanya o la neu, on els rajos UV del Sol són molt més intensos i poden arribar a provocar queratitis fotoelèctrica. 

fatiga visual canvi d'hora
Què podem fer per evitar-ho?

Intentar aprofitar les hores de Sol durant el dia, sortint a l’aire lliure o fent algun tipus d’activitat a l’exterior. Si la feina ho impedeix, intentar compensar-ho el cap de setmana fent alguna petita excursió a la muntanya on els nostres ulls puguin fixar-se en la llunyania, això sí sempre protegint-nos del Sol amb unes ulleres adequades.

Si durant el dia treballem fixant la vista, és important anar desviant-la i enfocar objectes a diverses distàncies cada cert temps. En el cas de treballar amb ambient amb calefaccions, recomanem mantenir l’ull lubricat sigui parpellejant més sovint o fent servir llàgrimes artificials. Si passeu moltes hores exposats a les pantalles, sigui per feina o oci, cal utilitzar unes ulleres que filtrin la llum blava perjudicial que emeten. 

Acostumar els nostres ulls a la foscor absoluta. La llum artificial fa que passem molt poques estones totalment a les fosques. Baixar la intensitat de la llum durant les hores prèvies a anar a dormir i fer activitats a les fosques com un bany relaxant a la llum de les espelmes, a banda de ser una bona manera d’acabar el dia, permetrà als nostres ulls dilatar la pupil·la i activar la visió nocturna a més de preparar el nostre organisme per a un millor descans durant la nit. 

Sobre el autor

Centre Òptic AlzúriaVer todas las entradas de Centre Òptic Alzúria

0 Comentarios

Añadir comentario

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*

Copyright 2013 | Centre Òptic Alzúria | Sant Joan de Vilatorrada (Bages). Tots els drets reservats.