Truca'ns al 93 872 53 76
Ens trobaràs a Sant Joan de Vilatorrada - Bages

WPML not installed and activated.

Com afecta l’estrès a la nostra visió

Por Centre Òptic Alzúria el 4 noviembre, 2019 en Salut, salut visual
0
0

Podríem dir que l’estrès és un problema del s.XXI, però en realitat l’ésser humà el coneix i el pateix des de la prehistòria. Tot i que els nostres avantpassats no patien estrès laboral, com es pateix ara, la lluita per la supervivència feia que també desenvolupessin uns mecanismes i reaccions similars. I quins mecanismes eren aquests? Els que posava en marxa el cervell per preparar els músculs per a la fugida davant d’un perill. En aquest context, l’estrès era positiu. En el moment en què l’estrès s’ha convertit en quelcom crònic és quan ha esdevingut un problema per a la nostra salut. 

 

Què és l’estrès?

L’estrès sorgeix quan el nostre cos respon a un estímul extern alliberant hormones que fan que el nostre cervell estigui més alerta, els músculs es tensin i el pols augmenti. A curt termini, aquestes reaccions ens ajuden a resoldre la situació que ha provocat aquest estrès, és a dir, és una manera que té el nostre cos de protegir-se. 

Quan l’estrès és crònic, el nostre cos es manté en aquests estats d’alerta fins i tot quan no hi ha estímuls externs que el provoquin i, com dèiem, a la llarga pot provocar problemes de salut com pressió arterial alta, insuficiència cardíaca, diabetis, obesitat, depressió o ansietat, problemes de la pell i problemes visuals. Aquests últims són els que ens ocupen en aquest post. 

 

Com afecta l’estrès a la visió?

Com ja hem vist, l’estrès pot afectar el nostre cos de moltes maneres diferents i la visió és una d’elles. Aquests són els problemes més comuns que pot patir la teva visió quan estàs estressat:

 

  • Tics i/o tremolors dels ulls. És un dels símptomes de l’estrès més habituals. Es produeix quan el múscul de Müller, que s’encarrega d’aixecar la parpella es contrau involuntàriament. Més enllà de la molèstia que pot provocar, es tracta d’una afecció que sol ser transitòria i no té cap efecte en la visió. No hi ha cap tractament per evitar-ho.
  • Inflamació. L’estrès pot causar una inflamació de la màcula o el què es coneix com a maculopatia serosa central. La màcula és la part central de la retina que ens permet percebre els detalls. Una inflamació pot causar visió borrosa, que veiem les imatges distorsionades o veure-hi uns petits punts negres que apareixen i desapareixen. Una bona manera per fer front a aquesta inflamació és disminuint l’estrès i incrementant les hores de son. 
  • Pèrdua sobtada de la visió. Pot succeir quan l’estrès al qual estem sotmesos és permanent o molt intens. La pèrdua sobtada de la visió o amaurosis sol ser transitòria no obstant això, si ens trobem en aquesta situació, cal acudir amb urgència a l’especialista per descartar que sigui un símptoma d’alguna altra malaltia més greu.

 

 

L’estrès Visual, no és el mateix!

L’estrès visual, també conegut com a astenopia, mereix un capítol a part. Ha augmentat en els últims anys a conseqüència de la sobreexposició a les pantalles digitals i la llum blava nociva. Aquest sobreesforç visual que han de fer els nostres ulls es paga amb el que també s’anomena fatiga visual. Els símptomes d’aquesta afecció són visió borrosa, mal de cap, dificultat per enfocar la vista, vermellor, entre d’altres. 

La manera de combatre l’estrès visual és mitjançant ulleres amb filtres de llum blava, intentar reduir la nostra exposició a les pantalles i mantenir una bona postura corporal i higiene visual.

 

Com podem evitar que l’estrès afecti la nostra visió?

Sabem que és fàcil dir-ho, però més complicat aplicar-ho; tanmateix, optar per un estil de vida més relaxat és la millor manera de combatre l’estrès i reduir la seva incidència en la nostra salut, també visual. 

Descansar la vista, intentar fer exercicis de relaxació i reduir l’exposició als dispositius digitals també t’ajudarà. Detectar que és el que ens provoca estrès és el primer pas. Un cop sapiguem d’on ve, intentar gaudir d’un estil de vida més actiu, fent esport o activitats que ens omplin ens ajudarà a desconnectar d’aquelles fonts generadores de l’estrès. 

Sobre el autor

Centre Òptic AlzúriaVer todas las entradas de Centre Òptic Alzúria

0 Comentarios

Añadir comentario

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*

Copyright 2013 | Centre Òptic Alzúria | Sant Joan de Vilatorrada (Bages). Tots els drets reservats.