Truca'ns al 93 872 53 76
Ens trobaràs a Sant Joan de Vilatorrada - Bages

WPML not installed and activated.

El 70% de la població pateix la síndrome visual informàtica. I tu, ja saps el que és?

Por Centre Òptic Alzúria el 25 noviembre, 2017 en Salut, salut visual, Vista cansada
0
0

És una dada prou alarmant, que es desprèn d’un estudi fet pel Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya. Però de què estem parlant exactament, quan parlem de Síndrome Visual Informàtica?

La síndrome visual informàtica (SVI) és una afecció visual temporal que pot provocar visió borrosa, fatiga visual, sequedat ocular, coïssor als ulls, entre altres coses. És provocada pel sobreesforç que han de fer els nostres ulls en centrar l’atenció en les pantalles d’ordinadors, smartphone i tauletes durant llargs períodes de temps.

Fa només 100 anys, la feina de les persones se centrava en tasques en espais oberts on els ulls treballaven enfocant de lluny, amb la vista més posada en l’horitzó, cosa que mantenia els ulls relaxats durant gairebé tot el dia. En només 3-4 generacions això ha canviat dràsticament i els nostres ulls no han tingut pràcticament temps d’adaptar-se.

La irrupció de les tauletes, els mòbils i les pantalles d’ordinador ens obliguen a enfocar els ulls a una distància molt curta i de forma molt recurrent, de fet s’estima que un usuari mira el seu mòbil, de mitjana, unes 150 vegades al dia. A més aquests dispositius emeten llum blava-ultraviolada que és molt perjudicial per a la retina.

És per això que es recomana no passar més de tres hores al dia davant d’aquest tipus de dispositius. La realitat però és que ens hi estem, de llarg, moltes més hores al dia: entre 10 hores els més joves fins a 8 hores els adults. Passar tanta estona davant de pantalles, passa factura.

Ulls vermells SVI

Com podem saber si patim SVI?

Els símptomes més comuns són:

  • Fatiga visual: notem que tenim la vista cansada.
  • Mal de cap: sobretot centrat en la zona del front o la part superior de les conques oculars.
  • Sequedat ocular i/o coïssor: Quan mantenim la fixa en un punt deixem de parpellejar tan sovint com caldria.
  • Ulls vermells: La mateixa sequedat ocular pot provocar que els vasos sanguinis dels ulls es dilatin.
  • Visió borrosa: tant de prop com de lluny. Tendeix a ser temporal i ho notem quan després de tenir la vista fixada en pantalla, centrem la mirada en un punt més llunyà.
  • Mareig: pot provocar una sensació semblant a un vertigen lleu.
  • Dolors musculars: mal d’esquena, espatlla,…
  • Fotofòbia: hipersensibilitat ocular que pot anar associada a mals de cap o migranyes.

 

Hi podem fer alguna cosa per minimitzar aquest efecte?

Deixar de passar tantes hores davant les pantalles, però com que sabem que avui dia això no és possible, podem aplicar un altre tipus de mesures que ens ajudaran a minimitzar el malestar causat per l’ús de pantalles.

REGLA DEL 20-20-20

N’hem parlat sovint. Es tracta de desviar la mirada de l’ordinador cada 20 minuts, durant 20 segons centrant la vista a una distància de 20 peus (uns 6 metres).

ENTORN ADEQUAT

Mantenir una bona postura quan estem treballant davant l’ordinador, amb cadires regulables, reposapeus i la pantalla a l’alçada dels ulls.

També és indispensable mantenir l’entorn de treball ben il·luminat i evitar reflexos artificials o naturals en la pantalla. Si es treballa de nit, fer-ho amb la llum encesa.

MANTENIR LES DISTÀNCIES

Quan mirem el mòbil fer-ho a una distància mínima de 30 centímetres, en el cas de la tauleta a 40 centímetres i si treballem amb l’ordinador, la distància entre els ulls i la pantalla oscil·larà entre els 50 i els 70 cm depenent de les dimensions d’aquesta.

postura correcta SVI

PARPELLEJAR MÉS SOVINT

Ens hem de forçar a parpellejar més sovint o mantenir els ulls tancats uns 20 segons per evitar la sequedat ocular. També cal evitar els entorns de treball amb calefacció o aire condicionat, ja que contribueixen a aquesta sequedat de l’ull.

FILTRES OCULARS

Una bona solució, que també ens protegeix de la llum blava i ultraviolada que emeten aquestes pantalles, és la d’utilitzar ulleres amb filtres protectors. No cal fer servir ulleres, ja que n’hi ha disponibles sense graduació.

Per una banda, Crizal Prevencia d’Essilor permet afegir un tractament protector a les teves ulleres que bloqueja el 20% de la llum blava i violeta nociva i el 100% de la llum ultraviolada, deixa passar la llum beneficiosa blau-turquesa i permet una visió clara i nítida.

Per altra banda, EyeZen amb tecnologia Light Scan són uns vidres ja dissenyats per disminuir la fatiga visual que provoca aquest tipus de dispositius.

REVISIONS PERIÒDIQUES

Per últim, mantenir una bona salut ocular i fer-te una revisió ocular un mínim d’un cop l’any t’ajudarà a descartar altres tipus de problemes.

 

A Centre Òptic Alzuria t’oferim aquest servei de revisions oculars periòdiques i a més et podem ajudar a mantenir unes bones condicions de treball per evitar la Síndrome Visual Informàtica. Si tens algun d’aquests símptomes, no dubtis en fer-nos una visita.

Sobre el autor

Centre Òptic AlzúriaVer todas las entradas de Centre Òptic Alzúria

0 Comentarios

Añadir comentario

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*

Copyright 2013 | Centre Òptic Alzúria | Sant Joan de Vilatorrada (Bages). Tots els drets reservats.