Truca'ns al 93 872 53 76
Ens trobaràs a Sant Joan de Vilatorrada - Bages

WPML not installed and activated.

La visió, un factor essencial en l’esport.

Por Centre Òptic Alzúria el 19 mayo, 2019 en Miopia, Protecció ocular, Protecció solar
0
0

L’esport, juntament amb una dieta equilibrada i uns hàbits saludables són tres pilars sobre els quals se sustenta la bona salut d’una persona. Per tant, a la vida, l’esport és un factor essencial. I per gaudir de l’esport amb les millors garanties i poder-lo gaudir al màxim, tenir una bona visió és bàsic. La visió és un factor importantíssim en la pràctica de qualsevol esport, ja que el 85% de la informació que rep el cos durant qualsevol activitat esportiva, arriba a través dels ulls.

Però l’esport no només és necessari perquè és un factor que beneficia la nostra salut, practicar esport a l’aire lliure és 100% recomanable per trencar la dinàmica de la nostra societat cada vegada més “miopitzada”. Els hàbits sedentaris de la nostra societat i l’exposició diària a tota mena de pantalles fa que practicar esport a l’aire lliure sigui una oportunitat fantàstica per fixar la mirada en distàncies llargues i permetre als ulls exercitar diverses capacitat visuals

 

Capacitats visuals en l’esport

La majoria dels esports requereixen un major grau d’atenció visual i una resposta ràpida, eficaç i precisa davant dels estímuls. Quines són les capacitats visuals que es treballen durant la pràctica de l’esport?

 

  • Agudesa visual estàtica: És una capacitat bàsica en aquells esports de precisió com el golf, el tenis o el tir amb arc, ja que permet veure amb nitidesa elements estàtics a totes les distàncies.
  • Agudesa visual dinàmica: És la capacitat que permet discriminar els detalls quan la persona, l’objecte o tots dos elements estan en moviment com són la majoria d’esports de pilota, els de contacte així com el ciclisme o el motociclisme. Cal tenir en compte que l’agudesa visual dinàmica disminueix amb la velocitat.
  • Visió perifèrica: Amb la visió perifèrica detectem i responem als estímuls visuals situats al voltant del punt central de visió. És a dir, ens permet controlar els altres jugadors quan conduïm la pilota o controlar els avançaments si fem atletisme, entre d’altres.
  • Acomodació i convergència: Aquesta capacitat ens permet enfocar els objectes de forma ràpida, nítida i eficaç a diferents distàncies i tenir una bona visió del relleu i la profunditat.

 

Riscos associats a la pràctica esportiva

Si bé l’esport és del tot recomanable i beneficiós per a la nostra salut, sempre que es practiqui cal complir una sèrie de mesures per evitar riscos i lesions. No parlem de l’escalfament i els estiraments que ja ho tenim prou interioritzat, parlem en aquest cas i és igual d’important, de mantenir una bona protecció ocular i és que el 40% dels traumatismes oculars al nostre país, es produeixen durant la pràctica de l’esport, segons un estudi de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria.

La major part d’aquestes lesions estan produïdes per cops amb pilotes, raquetes, pales o cops derivats d’esports de grup o lluita. També es donen casos de lesions produïdes per les radiacions solars, molt habituals en esports com l’esquí, l’alpinisme o la vela.

 

Protecció i prevenció

Precisament, el 90% de les lesions oculars produïdes durant la pràctica esportiva es pot prevenir, segons els experts. Per fer-ho, cal utilitzar les ulleres de protecció adequades per als diferents esports amb materials lleugers i irrompibles i unes ulleres de sol en els esports a l’aire lliure amb els filtres solars adequats i protecció lateral.

A més, realitzar exàmens visuals periòdicament ajudarà a detectar patologies oculars o detectar l’augment de problemes de tipus refractius com la miopia, la hipermetropia o l’astigmatisme que puguin condicionar el nostre rendiment durant la pràctica esportiva.

A Centre Òptic Alzuria t’ajudarem a saber quina és la millor ajuda compensatòria per corregir i millorar la visió i que sigui compatible amb l’esport que practiques.

Sobre el autor

Centre Òptic AlzúriaVer todas las entradas de Centre Òptic Alzúria

0 Comentarios

Añadir comentario

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*

Copyright 2013 | Centre Òptic Alzúria | Sant Joan de Vilatorrada (Bages). Tots els drets reservats.